DE MİNİMİS TEBLİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Uygulamalara İlişkin Tebliğ 16.03.2021 tarihli ve 31425 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Rekabet uygulamamıza “de minimis” ölçütünü kazandıran bu tebliğ ile ilgili Rekabet Kurumu 23.10.2020 tarihinde bir taslak tebliğ yayınlayarak taslağı kamuoyu görüşüne sunmuştu. De minimis taslak tebliğ hakkındaki makalemize http://guzel.av.tr/tr/in-turkish-competition-law-de-minimis-application-begins/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.

  • 10.2020 tarihinde yayınlanarak kamuoyu görüşüne açılan taslak tebliğde, belirtilen oranlar geçilmese dahi Kurul’un gerekli görmesi halinde soruşturma yapma yetkisini haiz olduğu düzenlenmişti. Buna karşın 16.03.2021 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğde bu yetkinin Rekabet Kurulu’na verilmediği görülmüştür. Nitekim taslak de minimis tebliğini incelediğimiz makalemizde de dikkat çektiğimiz üzere belirtilen eşiklerin geçilmediği durumlarda dahi Kurul’un soruşturma yapma yetkisinin bulunmasının de minimis kurumunun getiriliş amacına ve hukuki güvenliğe halel getirme ihtimali bulunmaktadır. Rekabet Kurumu bu yönde değişiklik yaparak taslak tebliğde yer verilen bu düzenlemeye yürürlüğe giren tebliğde yer vermemiştir.
  • Yayınlanan tebliğde getirilen diğer farklı bir ekleme ise açık ve ağır ihlaller tanımlamasının genişletilerek netleştirilmesidir. Taslak tebliğde açık ve ağır ihlaller sadece “rakipler arasında fiyat tespiti, bölge veya müşteri paylaşımı ve arz miktarının kısıtlaması” olarak tanımlanmıştır. Buna karşın yürürlüğe giren tebliğde ise açık ve ağır ihlaller, “Bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet doğrudan ya da dolaylı olarak engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan;

1) Rakip teşebbüsler arasında fiyat tespiti, müşterilerin, sağlayıcıların, bölgelerin ya da ticaret kanallarının paylaşılması, arz miktarının kısıtlanması veya kotalar konması, ihalelerde danışıklı hareket, gelecekte uygulanması planlanan fiyat, üretim ya da satış miktarı gibi rekabete duyarlı bilgilerin paylaşılması,

2) Üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüsler arası ilişkide alıcının sabit veya asgari satış fiyatının belirlenmesi, konularında gerçekleşen anlaşma ve/veya uyumlu eylemler le bu konulara ilişkin teşebbüs birliği karar ve eylemlerini,”

şeklinde tanımlanarak belirlilik sağlanmış, yatay ilişkiler yanında dikey ilişkiler kapsamında fiyat belirlemeleri de açıkça kapsama alınmıştır.

Herhangi bir sorunuz olması halinde, yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağız.

Saygılarımızla,

Güzel Hukuk Bürosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir